Mancam echilibrat
Află secretele unei alimentaţii optime, caracteristicile principalilor nutrienti, beneficiile anumitor fructe şi legume, dar şi idei de reţete yummy şi sfaturi pentru cumparaturi!
Cu siguranţă aţi auzit până acum de Piramida alimentară şi aţi văzut diferite variante în care a fost completată de-a lungul anilor, dar ştiţi exact ce cuprinde şi cum trebuie să ţineţi cont de ea?
Piramida alimentară este un ghid al recomandărilor nutriţionale, a cantităţilor şi a tipurilor de alimente ce trebuie să fie consumate zilnic pentru a ne menţine starea de sănătate.
Specialiştii recomandă să mâncăm 5 mese pe zi, 3 mese pe zi la ore fixe, plus 2 gustări, pentru a-i asigura corpului nostru necesarul optim de nutrienţi de care are nevoie.
În linii generale, piramida alimentară cuprinde următoarele grupe:
Sănătatea organismului nostru este întreţinută şi de o hidratare corectă, de aceea este important să îi oferim zilnic corpului între minimum 2 litri de lichide. Hidratarea deţine un rol esenţial în buna funcţionare a organismului. Cei 2 litri de lichid recomandaţi trebuie consumaţi constant, pe tot parcursul zilei, chiar dacă nu simţim senzaţia de sete.
Aportul de apă şi pierderea acesteia sunt reglate prin sete şi prin mecanisme hormonale. Există situaţii când necesarul de apă este crescut, aşa cum se întâmplă în timpul exerciţiilor fizice intense, dar şi în anumite perioade din viaţă.
Sursele de apă ale organismului sunt:
apa din lichide: consumul zilnic de apă şi de alte lichide este de 1200-1500 ml;
apa din alimente: alimentele conţin proporţii variabile de apă; cantitatea de apă adusă zilnic de acestea este de aproximativ 700-1000 ml;
apa formată chiar de către organismul nostru: procesele de oxidare au ca produs final apa metabolică, a cărei cantitate este de 200-300 ml/zi.
Ne putem lua cantitatea necesară de lichide pe zi din apă, ceai, sucuri,supe şi ciorbe, dar şi din consumul altor alimente cum sunt iaurtul, legumele şi fructele. Toate acestea le putem consuma de-a lungul zilei ajutând astfel la hidratarea treptată a organismului.
Apa este esenţială pentru supravieţuire. Organismul nostru conţine o mare cantitate de apă (aproximativ 60-70%), care se află într-o continuă mişcare între compartimentele intra- şi extracelu-lare, asigurând astfel desfăşurarea proceselor necesare supravieţuirii. Apa nu ne potoleşte doar setea, ea menţine funcţiile vitale ale corpului, fiind necesară:
ca solvent: apa reprezintă solventul lichid pentru toate procesele chimice care se desfăşoară în organism;
pentru transport: apa circulă în organism sub formă de sânge, secreţii şi fluide, realizând transportul de nutrienţi;
pentru menţinerea formei şi structurii corporale;
pentru menţinerea temperaturii corpului: apa este necesară pentru menţinerea constantă a temperaturii corporale;
ca lubrifiant: apa joacă rol de lubrifiant pentru structurile ce asigură mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulaţii).
În timpul somnului, pierdem apă prin respiraţie şi transpiraţie, de aceea e bine să avem la îndemână o sticlă cu apă, dacă ne trezim în timpul nopţii.
În fiecare zi când ne trezim, bem un pahar cu apă pe stomacul gol. Este bine să ne hidratăm organismul încă de la primele ore ale zilei.
Chiar dacă nu ne este sete, la fiecare 2 ore să consumăm lichide pentru a ne asigura o bună hidratare
Este important să bem lichidele înaintea, în timpul şi după terminarea activităţilor sportive, pentru a ne menţine nivelul optim de hidratare; muşchii se bazează pe minerale pe care apa le transportă în totul corpul.
Atunci când temperatura creşte, pierdem mai multă apă decât de obicei, prin transpiraţie - de aceea, este necesar să bem mai multe lichide când este cald afară.
O alimentaţie sănătoasă ne aduce beneficii maxime, dacă este asociată cu celelalte componente ale stilului de viaţă sănătos: activitate fizică în fiecare zi, un somn odihnitor şi în general, moderaţie în toate obiceiurile.
Pe lângă principiile legate de cantităţile şi tipurile de alimente ce trebuie să fie consumate zilnic pentru a ne menţine în formă, un rol foarte important îl joacă şi programarea corectă a meselor din timpul zilei.
Ştim deja regula de aur - 3 mese principale pe zi şi 2-3 gustări, la alegere, dar hai să aflăm şi care sunt celelalte reguli de care e bine să ţinem cont atunci când ne programăm mesele zilnice:
Porţii: 4
Dificultate: ușoară
Preţ: valoare bună
Timp de pregătire: 15 min
Ingrediente
Mod de preparare
Porţii: 4
Dificultate: ușoară
Preţ: valoare bună
Timp de pregătire: 15 min
Ingrediente
Mod de preparare
Porţii: 2
Dificultate: ușoară
Preţ: valoare bună
Timp de pregătire: 15 min
INGREDIENTE:
PREPARARE:
Porţii: 4
Dificultate: ușoară
Preţ: valoare bună
Timp de pregătire: 15 min
Ingrediente
Mod de preparare
Porţii: 4
Dificultate: ușoară
Preţ: valoare bună
Timp de pregătire: 1 h
Porţii: 4
Dificultate: ușoară
Preţ: valoare bună
Timp de pregătire: 20 min
Ingrediente
Mod de preparare
Porţii: 4
Dificultate: ușoară
Preţ: valoare bună
Timp de pregătire: 20 min
Ingrediente
Mod de preparare